Znamenitosti Madeira

Portugalsko otočje Madeira (Região Autónoma da Madeira) autonomna je portugalska regija u sjevernom Atlantskom oceanu, čiji jedini naseljeni otoci su Madeira i Porto Santo. Otočje koje su Rimljani nazvali »Grimizni otoci« poznato je po prirodnim ljepotama, blagoj klimi, otočkom vinu, gastronomiji, povijesnim i kulturnim vrednotama, flori i fauni, a osobito po Laurasilva šumama, koje su uvrštene na popis UNESCO-ve baštine te ljubaznim domaćinima. Otkrivena je bila 1419. Godine, a već je sljedeće godine bila naseljena. Prema legendi je dvoje mladih (Robert Machim i Anna d’Arfet) bježalo iz Engleske u Francusku za vrijeme vladavine Edvarda III (1346. godine). Zbog strašne oluje koja ih je zadesila, pretpostavlja se, da su se nasukali na obali blizu mjesta Machico, koji nosi to ime kao spomen na dvoje mladih ljubavnika.

Neke od znamenitosti Madeire su:

Ponta do Sol – najsunčaniji je dio otoka s najviše sunčanih sati ljetno. Nalazi se na jugozapadnoj obali otoka Madeira i jedan je od najočuvanijih povijesnih centara Madeire. Taj je dio otoka, uz prirodu koja oduzima dah, poznat i po levadama – kanalima za natapanje i navodnjavanje – izgrađenima u 15. stoljeću s razvojem industrije i prvim mlinovima za obradu šećera.

Camacha – zemlja zelenila s najnižim temperaturama od oko 15 do 20 stupnjeva tijekom cijele godine, Camacha je glavni grad kulture otoka. Taj se grad u povijest zapisao kao prvi u kojem je odigrana nogometna utakmica u Portugalu davne 1875. godine. U Café Relógio možete posjetiti jednu od najvećih radionica pletenih rukotvorina u kojoj nastaju razne umjetnine.  Vrijedi posjetiti i lokalnu crkvu u Chamachu izgrađenu u 18. stoljeću u kombinaciji baroknog i neoklasicističkog stila.

Pico Ruivo – najviši je vrh Madeire s 1,861 metara nadmorske visine. Može se ga doseći samo pješke,a obično je početna točka Pico de Arieiro (1,818 m) – treći po redu najviši vrh Madeira. Pico Ruivo nudi prekrasan pogled na cijeli otok, no potrebno je biti oprezan zbog neočekivanih vremenskih promjena.

Levada das 25 Fontes/Levada do Risco – ili levada 25 izvora, put je koji vodi do impresivnog slapa Risco, koji se nalazi 1000 metara nadmorske visine i pada horizontalno tako stvarajući greben u kamenu. Voda koja u lagunu dolazi iz planine Marsh, a koja se čudesno pojavljuje iz(a) stijene tvori lagunu s čak 25 izvora. Po legendi tkogod ovdje zaroni pod površje, nikada se neće vratiti.

Curra das Freiras – dolina časnih sestara – nalazi se u planinama u unutrašnjosti otoka. Slovi kao najudaljenija lokacija općine grada Câmara de Lobos geografski izolirana klifovima i vrhovima koji okružuju centralu dolinu. Naseljena je bila u 15. stoljeću, a s vremenom je ta dolina pripala časnim sestrama, pripadnicama reda sv. Klare čiji samostan je djelovao od 1492.–1497., dok je po drugom obrazloženju mjesto dobilo ime nakon 1566. godine, kad je samostan primao izbjeglice tijekom francuskih gusarskih napada.

Ako se nam želite pridružiti na jednom od naših putovanja Madeirom, provjeriti našu ponudu na Treking putovanje Madeira gdje možete pronaći detaljniji plan osmodnevnog putovanja Madeirom te planiranih aktivnosti. Upite ili prijavu za naše putovanje možete napraviti preko obrasca u nastavku. Povoljnu ponudu posredovat ćemo vam u najkraćem mogućem vremenu.

Paste your AdWords Remarketing code here