Uspon na Kilimandžaro

Kilimandžaro predstavlja neaktivan startovulkan (kompozitni vulkan) na sjeveroistoku Tanzanije, a ujedno je s najvišim vrhom Uhuru Peak koji se nalazi na 5895 m nadmorske visine najviša gora Afrike. Ime Kilimandžaro dolazi od riječi »Kilima Njaro« što u jeziku svahili znači »sjajna planina«. Zbog svojeg jedinstvenog položaja i blizine ekvatora, put ka vrhu vodi kroz tri klimatska područja. Do vrha ove jedinstvene planine vodi čak osam putova, stoga je izbor najprimjerenijega, takvog koji odgovara vašim osobnim zahtjevima i mogućnostima, od ključne je važnost.

Putovi, koji vode na Kilimanjaro su:

  • The Marangu Route – put poznat pod imenom Coca-cola, jedan je od planiranima najdražih putova koji vode do vrha Kliminadžara. Planinari su mišljenja, da je to spomenut put jedan od najlakših za osvajanje vrha Uhuru Peak. Da biste se uspješno popeli na vrh, morat ćete odvojiti 6 ili više dana za uspon i povratak. To je jedini put koji putem nudi planinske kolibe opremljene posteljama i madracima.
  • The Machame Route – ili „Whiskey route“ jedan je od omiljenih i uspješnih putova do vrha. U toku uspona spava se u šatorima koje postavljaju gorski pratioci na usponu. Put se može proći u 6 dana, no preporučljivo je 7 dana kako bi se planinari aklimatizirali Ovaj put ima dvije loše strane – prva je fizički veoma zahtjevan put zbog grebena Shira i Barranaco Camp, dok je druga loša strana to, da se putovi križaju nakon tri dana što znači da će na njemu biti više planinara.
  • The Shira Route – planina Shira je jedna od najslikovitijih i najzanimljivijih područja na Kilimandžaru. Po tom se putu moguće kroz šume, travnjake i močvirje autom popeti na visinu od približno 4000 metara. Zbog brzog uspona potrebno je duže vrijeme prilagodbe (aklimatizacije), stoga je primjerena za planinare koji su naviknuti na tako brze promjene i uspone.
  • The Lemosho Route – jako je lijep put koja vodi kroz neokrnjenu prirodu i na kojoj je moguće na putu kroz šumu vidjeti divlje životinje. To je ujedno i jedan od najtiših putova na Kilimandžaro. Put se nakon trećega dana hoda spaja s Machame putom. Nije primjeren tijekom kišne sezone (od studenog do prosinca te od ožujka do svibnja) jer je početna točka nedostupna tijekom vlažnog vremena.
  • The Rongai (Naro Moru) Route – do vrha vodi iz sjeveroistočne strane planina odnosno nalazi se na granici Tanzanije i Kenije. Ovaj put jedan je od najtiših i nudi drugačiji pogled na planinu nego je to iz sjeverne strane. Najveći nedostatak ovog puta je duga vožnja do početke točke. Pod kolibom Kibo se put sjedinjuje s putom Marangu, no usprkos tome spava se u šatorima i ne u kolibama.
  • The Umbawe Route – nije jedan od tehnički najzahtjevnijih putova, no veoma je direktan i strm tako da bez izvrsnih penjačkih vještina ne razmišljajte o ovom putu. Nakon drugog dana hoda sjedinjuje se s Machame putom blizu Barranaca. Izuzev svoju zahtjevnost, ovaj je put spektakularan.
  • The Mweka Route – put se koristi kao spust iz vrha za sve zapadne putove.

 

Ako vas zanima uspon na najvišu planinu Afrike – Kilimadžaro na put možete krenuti s nama u siječnju 2019. godine. Kilimadžaro ćemo osvojiti po najstarijem putu prema Marangu. Za uspon je to najudobniji put i jedina koja nudi mogućnost prenoćišta u kolibama i ne u šatorima. Za više informacija o samom usponu odnosno trekingu na Kilimandžato možete pročitati na Treking ekspedicija na Kilimadžaro. Upite ili prijavu za naše putovanje možete napraviti preko obrasca u nastavku. Povoljnu ponudu posredovat ćemo vam u najkraćem mogućem vremenu.

Paste your AdWords Remarketing code here