Treking ekspedicija Damavand 5671 m

Treking na Damavand©jahandar.ir

Datum: 2019  (9 dana) – info@izimanija.si Skupljamo informativne prijave

Program treking ekspedicije na Damavand:

Prvi dan: Okupljanje polaznika u Brniku u kasnim popodnevnim satima – oko 18 sati. Večernji let u 20:00 sati iz zračne luke Jože Pučnik Brnik LJU do Istanbula IST (Turska) i dalje prema Iranu s Turkish Airlines. Ako želite, možete odabrati drugi zrakoplovni prijevoznik ili nam se pridružiti u Iranu.

Drugi dan: Jutarnji dolazak u Teheran u iranski glavni grad u zračnu luku Imam Khomeini IKA. Zamijenimo novac kako bismo postali iranski milijunaši. Prijevoz iz zračne luke u hotel. Smještaj u hotelu oko 13:00. Odmor. Samostalna šetnja gradom ili odlazak metroom u grad i pripreme (čak i posljednje kupnje) za osvajanje Damavanda.  Logistički sastanak s lokalnim vodičem. Noćenje.

Treći dan: Doručak u hotelu. Prijevoz iz hotela mini busom sve do ulaza u park Damavand, gdje ćemo srediti dozvolu. Nastavit ćemo s džipovima 4×4 do baznog logora (kampa) na visini od oko 3020 m, zapravo do podno Damavanda. Smještaj u planinskom utočištu (domu), koji je dio džamije Saheb al-Zaman. Popodnevna aklimatizacijska tura oko 200 m više i povratak. Večera. Noćenje. (1-2 sata hodanja)

Četvrti dan: Doručak u planinskom domu. Treking na Damavand ćemo započeti sve do doma Bargah Sevom na visini od 4200 m. Prvo ćemo hodati po travnatim ravnicama, koje kasnije zamjenjuju stijene i kamenje. Za našu opremu će se pobrinuti mazge, zapravo nosači. Smještaj u planinskom domu. Kraći aklimatizacijski uspon na 100-200 m više i povratak. Večera. Noćenje. (6 sati hodanja)

Peti dan: Doručak u planinskom domu Bargah Sevom. Aklimatizacijski uspon do 4700 m visine, odakle ćemo vidjeti „povremeni“ ledeni slap Ābshār Yakhī. Taj dan ćemo teže disati, hodanje će biti sporije, ali pogledi će biti veličanstveni. Na visini od približno 4700 m, osvježit ćemo se lunch-paketom i prilagođavali se na visinu. Silazak po drugom putu do Bargah Sevom na visini od 4200 m. Večera. Noćenje. (4-5 sati hodanja)

Šesti dan: Doručak u planinskom domu Bargah Sevom. Vrlo rani početak uspona na Damavand na 5671 m s čeonim prednjim svjetiljkama. Kad će sunce izlaziti, vidjet ćemo sjenu stratovulkana. Malo prije vrha će nas čekati sumporne erupcije i uskoro ćemo biti na krateru, gdje se nalazi najviša točka. Do vrha trebamo oko 7-8 sati hodanja i 4-5 sati za silazak. Staza je treking hodanje – preporučujemo palice za hodanje; penjanje nije potrebno. Silazak prema Bargag Sevom na visinu od 4200 m. Večera. Noćenje. (11-13 sati hodanja)

Sedmi dan: Doručak u planinskom domu Bargah Sevom. Lagano ćemo se spuštati kroz travnatu ravnicu do baznog logora (kampa), gdje ćemo moći kupiti majicu kao suvenir. Slijedi divlja vožnja džipovima 4×4 do doline, gdje ćemo čekati mini bus koji će nas odvesti do Teherana. Smještaj u hotelu. ”Posljednja večera” i društvena večer. Noćenje u Teheranu. (3-4 sata hodanja)

Osmi dan: Doručak u hotelu. Cjelodnevno razgledavanje u Teheranu i nekih odabranih turističkih atrakcija s lokalnim turističkim vodičem. Posjet bazaru u Teheranu. Posljednja kupovina i pakiranje. Noćenje u hotelu u Teheranu.

Deveti dan: Vrlo rani odlazak iz hotela i prijevoz do zračne luke Imam Khomeini Tehran (IKA). Jutarnji let do Istanbula (IST) i nakon presjedanja prema Sloveniji u zračnu luku Brnik LJU, gdje dolazimo u prijepodnevnim satima.