Sedam vrhova svijeta

Sedam vrhova (eng. Seven Summits) je pojam koji označava sedam najviših vrhova najviših planina sedam kontinenata. Sedam vrhova predstavljaju jedan od ultimativnih izazova svakoga planinara. Sedam najviših vrhova su: Mount Everest, Himajala (8,848 m) – slovi kao najviši vrh svijeta i najviši je vrh Azije;  Aconcagua (6,961 m), Ande – najviši je vrh Južne Amerike; Denali, Aljaški planinski sustav (6,194 m) – Sjeverna Amerika; Kilimandžaro (5,895 m) – najviši je vrh Afrike; Mount Elbrus, Kavkaško gorje (5,642 m) – najviši vrh Europe; Mount Vinson, planinski sustav Sentinel (4,892 m) – najviši vrh Antarktike; Puncak Jaya, planinski sustav Sudirman (4,884 m) – najviši vrh Australije i Oceanije. Prvi kojemu je uspjelo osvojiti svih sedam vrhova bio je Richard Bass, 30. travnja 1985.

Puncak Jaya, Indonezija – još poznat i pod imenom Carstensz Pyramid, sa svojih 4,884 metara najviši je vrh Oceanije koja teritorijem spada pod kontinent Australije, koja se pak sastoji od Nove Gvineje, Novog Zelanda, Timora i drugih manjih otoka. Dio je planinskog sustava Sudirman i nalazi se u sjeverno centralnom visočju provincije Papua na otoku Nova Gvineja. Ujedno je to i najviši otočni vrh na svijetu. Puno je puta izostavljen zbog toga što je pod političkom pomorskom upravom jugoistočne Azije.

Mount Vinson, Antarktika – ili Vinson Massif najviši je vrh istoimenog kontinenta lociran na južnom djelu glavnog grebena planinskog sustava Sentinel djela gorja Ellsworth. Uspon na ovu planinu jedan je od tehnički najzahtjevnijih pošto se nalazi samo 1200 km od Južnog pola, ovaj je put jedan od najvjetrovitijih i najhladnijih uspona. Ljeti će vam u pomoć biti 24 sata dnevne svjetlosti.

Mt. Elbrus, Rusija – najviši je vrh Europe koje se nalazi između Crnog i Kaspijskog mora. Mt. Elbrus je zapravo neaktivni (usnuli) vulkan na gorju Kavkaz, koje dijeli Europu i Aziju. S vrha se pruža pogled na Europu, Aziju i Bliski istok. Neki planinari tvrde, da je zbog svog položaja najviši vrh u Europi Mt. Blanc, no prevladava mišljenje, da je ipak ovaj vrh jedan od Sedam vrhova. Ukoliko se pripremate na uspon, svakako morate biti dobro upoznati s tehnikom penjanja po ledu, snijegu te s užadi.

Kilimandžaro, Tanzanija –je najviša samostalno stojeća planina s najvišim vrhom Uhuru Peak s 5,895 . Kilimandžaro je sastavljen iz tri vulkanska stošca: Shira, Mawenzi i Kibo. Od svih sedam vrhova najjednostavniji je za uspon, ali neka vas to ne zavara – na putu ka vrhu prolazite kroz čak pet različitih klimatskih zona. Do vrha vodi čak 6 različito zahtjevnih putova.

Denali (Mt. McKinley), Aljaska – najviši je vrh Sjeverne Amerike. 2015. godine  se ponovno preimenovao u prvobitni naziv Denali što u jeziku domorodaca Athabaskan znači „visok“ ili „the high one“. Prije toga je 1896. godine bio nazvan prema američkom predsjedniku Williamu McKinleyu. Neki ga smatraju najvišim od Sedam vrhova zato što je za čak 1828.8 metara viši od Mt. Everesta ako mjerimo od podnožja do vrha, no većina planinara u obzir uzima i uspon do podnožja Everesta.

Aconcagua, Argentina – najviši je vrh Južne Amerike koji se nalazi u Andama, a ujedno i najviši vrh Sjeverne hemisfere. Većina uspona je prilično je jednostavnih i ne zahtijevaju tehničke vještine penjanja za prelazak krivina i penjanje uza strme litice. Jednostavniji putovi su veoma dugi i zahtijevaju 11-20 dana. Ukoliko planirate ovaj uspon budite oprezni na promjene visine – baš zbog neopreznosti visok je postotak nesreća.

Mount Everest, Nepal/Kina – najviši je vrh Azije. Prostire se kroz Veliku Himalaju u južnoj Aziji na granici Nepala i Kine. Tibetanci su nekad štovali ovu planinu kao „Majku Svijeta“ i vjerovali su u njene magične moći. Ujedno je to jedan od najtežih, najzahtjevnijih i najskupljih uspona. Do vrha je uspjelo stići tek oko 200 planinara. Put do vrha je dug, a može trajati i nekoliko mjeseci.

Ako vas zanima na uspon na jedan od Sedam vrhova svijeta, pridružite nam se na usponu na najvišu planinu Afrike – Kilimandžaro na kojeg možete krenuti s nama u siječnju 2019 godine. Za više informacija možete pročitati na Treking ekspedicija na Kilimandžaro. Upute ili prijavu na naše putovanje možete napraviti preko obrasca u nastavku.

Paste your AdWords Remarketing code here