Putovanje Madagaskar

Madagaskar je otočna država u Indijskom oceanu, odvojena Mozambičkim kanalom od jugoistočne Afrike. Istoimeni otok koji čini većinu državnog teritorija četvrti je po veličini u svijetu. Njegova prošlost seže 1500 godina u prošlost, a povezana je s naseljavanjem stanovništva iz jugoistočne Azije, kao i s afričkog kontinenta. Danas na Madagaskaru živi oko 20 milijuna stanovnika, a većina se okuplja u velikim gradovima. Nacionalni simbol Madagaskara je drvo baobab. To je vrlo važna biljka za Madagaskar jer se koristi za izradu papira, dok su listovi i plodovi baobaba jestivi. Glavni i najveći grad Madagaskara je Antananarivo gdje možete pronaći kraljevsku palaču, tržnice, slikovite kućice i lokalne znamenitosti.

Što sve trebate znati ako putujete na Madagaskar?

Stanovništvo se dijeli na nekoliko etničkih grupa od kojih su najbrojniji Merina, a upravo je njihov jezik poslužio kao osnova za standardni malgaški, iako se u javnom životu često koristi i francuski jezik pa ponesite mali francuski rječnik (iako u svim zemljama svijeta, najlakše se sporazumjeti rukama i nogama).

Madagaskar ima raznoliku klimu s obzirom na površinu, a svima je zajedničko da se sezone u godini dijele na mokru i suhu, jer četiri godišnja doba tamo ne postoje. To je tipično za tropsku klimu, koja je na Madagaskaru veoma raznolika jer je veći dio otoka visinski. S obzirom na klimu, najbolje razdoblje za putovanje u Madagaskar je između kraja ožujka i početka prosinca, kada je najmanje padalina, a temperature su ugodne po cijelom otoku.

Sad znamo kako se sporazumjeti i što spakirati u kofer, pa možemo krenuti na hranu i piće. Prvi naseljenici Madagaskara bili su iz Azije, osnova malgaške kuhinje je riža koja dolazi uz razne mesne priloge ili priloge od povrća, a vrlo često i uz domaći jogurt. Na obalnim područjima posjetitelji mogu uživati u izvrsnoj morskoj hrani, a od aperitiva u  madagaskarskom pivu, domaćem vinu, jako zaslađenoj kavi, rumu i rižinoj vodici. Madagaskar je najveći proizvođač vanilije, te ovim putem preporučujemo svakome tko posjeti Madagaskar da kupi nekoliko zrna vanilije. Povoljne su i tkanine, srebrni nakit, unikatni kameni i drveni predmeti.

Nakon ručka valja malo odmoriti pa poći u razgledavanje. Bogat biljni i životinjski svijet, od čega čak osamdeset posto nije moguće vidjeti drugdje u svijetu, tek su neki od razloga zašto posjetiti otok. Zbog impresivne i jedinstvene flore i faune mnogi Madagaskar nazivaju osmim kontinentom. Lemuri koji su na neki način postali simboli Madagaskara, kameleoni, ptice, fosa (onaj čudnovati stvor koji jede lemure), baobabe, brojne vrste orhideja i palmi, samo su neke od čuda koje ovaj otok skriva. Na crvenom otoku, Madagaskaru možete vidjeti autohtone kuće smještene na karakterističnim platoima crvene zemlje, stabla eukaliptusa, rižina polja i crnogorične šume.

Nacionalni parkovi i druge turističke atrakcije raštrkane su po cijelom otoku. Svakako prošetajte Avenijom Baobaba, 260 metara duga cesta s 25 impozantnih baobaba. Nacionalni park Masoala, površinom najveći park na Madagaskaru, nalazi se na sjeveroistoku zemlje na poluotoku Masoali u provinciji Toamasini.  Ambohimanga (grad koji krase imena Plavi grad, Sveti grad i Zabranjeni grad) je kompleks kraljevske nekropole i utvrđene rezidencijalne palače velikog kulturnog i povijesnog značaja na Madagaskaru; smješten oko 24 km istočno od glavnog grada, Antananariva. Nacionalni park Isalo s istoimenim masivom, prekrasna je uspomena na impresivne pejzaže, kanjone, potočiće, slapove i lemure koje možete promatrati iz blizine, a kupanje u tzv. prirodnom bazenu idealno je osvježenje nakon pješačenja. Posjetite i najveći prirodni rezervat Madagaskara –Tsingy de Bemaraha koji se smjestio 200 km sjeverno od grada Morondrava na zapadnom dijelu obale, a sadrži neponovljiv prirodni fenomen – kamene šume.

I nekoliko napomena za kraj. “Hotely” (često viđen natpis na putu) nisu hoteli već zalogajnice. Zebu je vrsta domaćeg goveda, sličnog našoj kravi, i predstavlja pravo malo bogatstvo. Ta ‘rogata kravica’ pomaže u obrađivanju polja, služi kao teretno i prijevozno sredstvo, kao miraz prilikom ženidbe ili pak izvor toliko dragocjenih bjelančevina. Stada zebua mogu se vidjeti na svakom koraku. Ima ih više od automobila i svakih nekoliko desetaka kilometara zakrče cestovni promet. Kreditnim karticama možete plaćati u većim trgovinama u većim gradovima. Novac možete dići i na bankomatima s različitim provizijama (VISA, MASTERCARD, negdje MAESTRO), ali samo u većim gradovima. Često dizanje na bankomatima i plaćanje s kreditnim karticama ne djeluje, zato vam preporučujemo dovoljno gotovine za svaki slučaj.

I za kraj, svakako prije putovanja na Madagaskar pogledajte istoimeni animirani film i neka Vam cijelo putovanje bude u ritmu „Volim se gibat, gibat“…

Paste your AdWords Remarketing code here